Bij Raaak Personeel staat werkgeluk op nummer 1. Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers én onze Raaakkrachten zich gelukkig voelen in hun baan en de organisatie waar ze voor werken.
Het thema werkgeluk is niet iets waar wij ons alleen nu mee bezighouden, onze focus ligt te allen tijde op een duurzame inzetbaarheid van medewerkers en werkgeluk is daar een belangrijk onderdeel van.
Met Raaak Talent proberen wij het arbeidspotentieel duurzaam in te zetten door een baan te vinden die écht bij iemand past. Hoe? Werkgeluk ervaar je wanneer je iets doet wat je leuk vindt. Daarom vinden wij talenten en passies belangrijker dan een cv. Door middel van onder andere loopbaanadvies, taalcursussen en opleidingen, stimuleren wij talenten en passies om zo richting te geven aan een loopbaan waar iemand de komende jaren profijt van zal hebben.
Wat is werkgeluk?
Werkgeluk is niet in één zin uitleggen; meerdere factoren dragen bij aan werkgeluk. Haal je voldoening uit je werk? Word je voldoende geprikkeld? Motiveert je baan en de werkomgeving je? Heb je fijne werkrelaties en collega’s? Hoe is je thuissituatie? Al deze factoren samen bepalen jouw werkgeluk.
Als je frequent positieve emoties ervaart ben je gelukkiger en beter in staat om met negatieve emoties en tegenslagen om te gaan. Elke emotie heeft een functie om goed te functioneren. Oók de negatieve: angst zorgt ervoor dat je vlucht bij gevaar en boosheid helpt om voor jezelf op te komen.
Het wordt pas problematisch als we deze negatieve emoties langdurig of te intens ervaren. Te veel intense positieve emoties (waar wij ons in het Westen vaak op richten) kunnen ook leiden tot burn-outklachten; een goede balans tussen laag en hoog intensieve positieve emoties leidt tot het meeste geluk.
Werkgeluk bij leidinggevenden
Leidinggevenden die hoog scoren op geluk, werken effectiever en hebben gelukkigere en gezondere werknemers dan leidinggevenden die minder gelukkig zijn. Hun werknemers zijn gemotiveerder, hulpvaardiger, klantvriendelijker en leren sneller. De leidinggevenden zélf worden ook positiever beoordeeld door hun besturen en organisaties.
De inhoud van dit artikel is samengesteld door sociaal psycholoog Michiel Hobbelt.