Bij sommige sollicitanten gaat het vanzelf. Onderhandelen is hun tweede natuur en ‘regelen’ zonder blikken of blozen een goed salaris. Maar er zijn ook sollicitanten die nog liever hun schoen opeten, dan dat ze moeten zeggen wat ze willen verdienen. En daarom, voor degenen die altijd maar buigen als het om salaris gaat. Voor degenen die nu eindelijk eens op willen staan en willen zeggen “Dit wil ik verdienen!”, geven wij 5 tips:
1. Weet wat je waard bent
Weet wát je kan vragen, zodat je beter weet waar jouw grens ligt en aan de andere kant niet door de mand valt als je een onrealistisch bedrag vraagt. Doe daarom onderzoek naar jouw functie om erachter te komen welk salaris passend is. Geen idee waar je moet beginnen? Wil je een salarisindicatie? Doe dan eerst een salarischeck op de website van Indeed.
2. Informeer op tijd
Als pas in het tweede gesprek het salaris ter sprake komt, kan het zijn dat je zó ver uit elkaar zit dat je er samen niet uit gaat komen. Informeer daarom al voordat je op gesprek of het salaris in de buurt komt bij wat jezelf in gedachten hebt. Dat scheelt niet alleen jou tijd en moeite, maar het bedrijf waar je op gesprek zou gaan, ook.
3. Zet hoger in
Als je direct het bedrag noemt dat je wilt verdienen, heb je al je onderhandelingsruimte al verspeeld. Zet daarom zo’n 10% hoger in, zodat je altijd nog kan zakken. Voel van tevoren wel aan of je die ruimte hebt, want bij veel bedrijven is er weinig ruimte voor onderhandeling, net zoals bij sommige functies. Bij commerciële functies daarentegen, wordt enige onderhandeling juist wél weer verwacht.
4. Onderbouw met voorbeelden
Je kan allemaal wel vertellen hoe geweldig je het hebt gedaan bij je vorige werkgever, maar als je geen enkel voorbeeld kan geven van een situatie waaruit dat blijkt, komt dat de salarisonderhandeling niet echt ten goede. Bereid daarom meerdere voorbeelden voor die precies vertellen waarom jij het salaris, dat jij vraagt, waard bent.
5. Zet wisselgeld in
Jouw beloning hoeft niet alleen uit een vast maandelijks bedrag op je rekening te bestaan. Er zijn heel veel secundaire arbeidsvoorwaarden die niet in geld uit te drukken zijn, maar wel waardevol voor jou en jouw leven kunnen zijn. Denk aan: een leaseauto, extra vrije dagen, thuiswerkdagen, opleidingen, een mobiele telefoon van de zaak. Mocht je er in eerste instantie qua salaris niet uitkomen, maar wil je de baan wel heel graag? Onderhandel dan over deze extra’s. Misschien komen jullie er dan tóch nog samen uit.